Vad är torv?


Torvmossar bildas när sjöar och våtmarker växer igen. När nytt växer ovanpå äldre växtdelar, i vårt fall mest starrväxter, så börjar det äldre lagret brytas ner. Eftersom det är väldigt fuktiga förhållanden, och därmed syrebrist, så förmultnar det endast delvis och konserveras till den organiska jordart vi kallar för Torv. I Sverige finns stora områden med torvmark och den används på många olika sätt, här berättar vi lite mer om de tre huvudgrenarna:

JORD

Torv har en enastående förmåga att lagra fukt och är näsan helt ogräsfri. Den gör jordens struktur luftig och har därför mycket bra odlingsegenskaper. Planteringsjorden du köper till din trädgård är baserad på torv, många miljoner skogsplantor drivs varje år upp i torv och även majoriteten av alla odlade frukter och bär.

STRÖ

Torv kan även användas som ströprodukt till djurstallar. Torven binder ammoniak och gaser samtidigt som den har ett lågt PH-värde som minskar risken för bakterier. Torvströ har också ofta en positiv effekt på djur med luftvägsproblem.

ENERGI

Torven används också till industriell värme och elproduktion och kallas då för energitorv.

Användningen inom detta område sker oftast genom samförbränning med andra biobränslen. Samförbränning med torv minskar bland annat beläggningar och slaggning och ger därför högre effekt i pannorna och förbättrar driftsäkerheten.